Behandeling Ouderdomsvlekken
Ouderdomsvlekken zijn bepaalde pigmentvlekken. Een ouderdomsvlek (lentigo) is een goedaardige pigmentafwijking van de huid. De vlekken komen veelal op het gezicht en het gelaat (in de hals en de nek), op de ruggen van de hand en op de pols. De vlekjes worden ook wel lentigines of levervlekken genoemd.
Door overmatige blootstelling aan de zon en UV-straling kunnen de plekjes in snellere mate opkomen. Het zijn vooral mensen met lichtere huidtypes die kwetsbaarder zijn voor het zonlicht, en die meer vlekjes krijgen op de huid. De pigmentcellen raken in de war en produceren op bepaalde plekken meer pigment. Deze plekjes worden donkerder en verschijnen als de bekende ouderdomsvlekken op de huid. De vlekjes zijn vaak (licht)bruinig van kleur.
Let echter op bij een geleidelijke of donkere verkleuring, vervorming van de vlek of bij klachten als jeuk of roodheid. Dit kan een teken van een (goedaardig) melanoom zijn. Het is verstandig om in dit geval contact op te nemen met uw huisarts. Vooral als u veel tijd doorbrengt in de zon, is het goed recent ontstane vlekjes te laten onderzoeken. Het kan namelijk voorkomen dat er in een lentigo kwaadaardige pigmentcellen ontstaan. Dit wordt een lentigo maligna genoemd. De kleur van zo’n vlek varieert van donkerbruin tot zwartig, en komt dicht bij een melanoom.
De ouderdomsvlekjes ontstaan vooral op latere leeftijd. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat ongeveer 80% van de personen op 65-jarige leeftijd één of enkele ouderdomsvlekken heeft. De vlekken kunnen ook hiervoor al op de huid komen, bij 50-jarigen bijvoorbeeld.
Ouderdomsvlekken behandelen
Om de bestaande ouderdomsvlekken te vervagen, zijn er bepaalde bleekcrèmes op de markt die de vlekken minder duidelijk zouden kunnen maken. Biodermal heeft bijvoorbeeld speciale zalfjes hiervoor ontwikkeld, evenals Bio-Oil. De werking van dergelijke crèmes kan bestaan, maar dit verschilt vaak per persoon en per situatie van de huid.
Als u de ouderdomsvlekken echt cosmetisch wilt laten verwijderen, kan dat op twee verschillende manieren. De eerste optie is om de vlekken te laten bevriezen met stikstof. De oppervlakkige huidcellen worden bevroren en vervolgens vervangen door nieuwere cellen. Deze nieuwe cellen bevatten geen overtollig pigment en zullen dus niet als een ouderdomsvlek op de huid verschijnen. Hierbij is er echter wel een bepaald risico: de huid kan op sommige plekken witter worden of er worden zelfs littekens achter gelaten door de behandeling.
De tweede optie is om de vlekjes weg te laten laseren. Dit gebeurt door middel van een zogeheten pigmentlaser. Het nadeel hieraan is dat de kosten niet worden vergoed in Nederland. De kosten van de ingreep kunnen daarom aardig hoog oplopen. Het laten weglaseren van een pigmentvlek kost rond de 100 euro. Dit kan echter variëren per regio, arts en kliniek.