Om het niet te complex te maken wordt er steeds gesproken van hersenkanker. De realiteit is echter dat kanker in de hersenen op verschillende manieren in verschillende vormen kan voorkomen. Over het algemeen kan worden vastgesteld dat de vaakst voorkomende vormen van hersenkanker uit de zogenaamde steuncellen ontstaan. Deze worden ingedeeld in verschillende categorieën. Andere vormen van hersenkanker ontstaan dan weer in verschillende weefsels. Tot slot kan hersenkanker eveneens voorkomen onder de vorm van uitzaaiingen. In dit geval is de kanker niet in de hersenen zelf ontstaan, maar wel in een ander orgaan. In deze situatie wordt de behandeling niet specifiek afgestemd op een hersentumor, maar wordt er gekeken naar de aard van de kanker die aan de basis ligt van de tumoren.

detox sapkuur banner

Hoe ontstaat hersenkanker?

Er is sinds het ontdekken van deze aandoening heel veel te doen geweest over de mogelijke oorzaken die verbonden kunnen worden aan het ontstaan van hersenkanker. Eén van de bekendste mogelijke oorzaken zou het gebruik van bijvoorbeeld een mobiele telefoon zijn. De straling die een dergelijk toestel continue afgeeft zou immers een mogelijke invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van tumoren in de hersenen. Echter lijkt het weinig aannemelijk dat deze straling alleen verantwoordelijk is voor de aandoening. Mensen die vrezen dat ze met deze vorm van kanker te maken hebben of te maken kunnen krijgen kunnen eventueel rekening houden met enkele risicofactoren. Een familiale aanleg voor gliale tumoren zorgt bijvoorbeeld steevast voor een verhoogd risico. Hetzelfde geldt voor mensen die vaak worden blootgesteld aan schadelijke stralingen van bepaalde chemische stoffen. Tot slot kan ook het geslacht het risico op deze aandoening vergroten. Hersenkanker komt immers veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Symptomen van hersenkanker

In het geval van hersenkanker wordt gesteld dat de symptomen sterk afhankelijk zijn van diverse factoren. In eerste instantie is er bijvoorbeeld de plaats van de tumor alsook het type hersentumor waarvan sprake is. We zetten enkele van de vaakst voorkomende symptomen op een rijtje. Mensen die lijden aan hersenkanker klagen bijvoorbeeld vaak van hoofdpijn, vooral ’s morgens. Daarnaast hebben patiënten vaak te maken met misselijkheid en moeten ze braken. Een hersentumor kan eveneens zorgen voor een verstoord spreekvermogen, een slecht zicht en / of verminderd gehoor. Ook evenwichtsstoornissen kunnen wijzen op deze aandoening. In erg veel gevallen wordt er bij hersenkanker eveneens gesproken over sterk afwisselende humeurschommelingen alsook persoonlijkheidsstoornissen. Ook problemen met het geheugen en op vlak van concentratie kunnen wijzen op de aandoening hersenkanker. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat deze symptomen niet uitsluitend gelinkt kunnen worden aan deze erge aandoening. Vooral de intensiteit van de symptomen moet een belletje doen rinkelen in de richting van hersenkanker.

detox kuur banner

Hoe wordt hersenkanker behandeld?

Een multidisciplinair team zal in het geval van hersenkanker een mogelijke behandeling onderzoeken en voorstellen. Het type behandeling wordt gebaseerd op basis van verschillende factoren waaronder de plaats en de aard van de tumor. Er bestaan tegenwoordig verschillende behandelingen voor deze aandoening. Er is uiteraard de klassieke chemotherapie, maar ook een operatie of bestralingen kunnen de oplossing bieden. Eventueel kan ook een combinatie van beiden voorkomen. Daarnaast wordt er in erg veel gevallen voor gekozen om gebruik te maken van een extra behandeling. Deze heeft dan als doel om de epilepsieaanvallen of eventuele stuiptrekkingen tegen te gaan. Ook het algemeen verbeteren van de levenskwaliteit van de patiënt is wat dat betreft een belangrijk doel. Tot slot kan ook het toedienen van zogenaamde corticoïden worden overwogen. Deze dienen ter behandeling van het zogenaamde hersenoedeem.

koopjesdrogisterij banner