Er bestaan tegenwoordig bijzonder veel verschillende soorten kankers. Enkele van deze aandoeningen genieten een grote bekendheid omdat ze relatief vaak voorkomen. Jammer genoeg ligt ook de ernst van de ziekte vaak aan de basis van de bekendheid die ze geniet. Bij lipkanker is dat niet het geval. Dit komt omdat deze ziekte eigenlijk niet zo bekend is, in tegendeel. Lipkanker komt relatief weinig voor en oogt op het eerste zicht ook altijd behoorlijk onschuldig. Wanneer u een bepaald letsel aan de lip opmerkt hoeft u overigens nog niet meteen in paniek te slaan. Een zogenaamde koortsblaas of een ander mogelijk letsel is namelijk veelal zeer onschuldig en zal uit zichzelf terug verdwijnen. Pas wanneer u moet vaststellen dat dergelijke letsels niet genezen of dat ze wel erg frequent voorkomen is het belangrijk om even contact op te nemen met een gespecialiseerde arts. Wij vertellen u op deze pagina wel alvast graag meer over lipkanker.

detox sapkuur banner

Oorzaken van lipkanker

Lipkanker kan op verschillende manieren worden veroorzaakt. Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat een frequente blootstelling aan (hevig) UV-licht de kans op lipkanker aanzienlijk vergroot. Het is mede omwille van deze reden dat het steeds wordt aangeraden om in zuiderse landen gebruik te maken van een speciale lippenstift die uw lippen voorziet van de nodige bescherming tegen de zon. Verder zijn er uiteraard nog de twee klassieke oorzaken. Mensen die roken lopen naar verwachting maar liefst twee keer zoveel risico om tijdens hun leven te maken te krijgen met lipkanker. Hetzelfde kan eveneens gezegd worden van mensen die overmatig alcohol gebruiken. Vooral een combinatie van beiden kan er voor zorgen dat de aandoening sneller van zich laat horen. Een gezonde levensstijl kan wat dat betreft het risico op lipkanker aanzienlijk beperken. Lipkanker is tot slot een aandoening die vooral voorkomt bij mannen en dat eigenlijk steeds op latere leeftijd.

Symptomen van lipkanker

In de inleiding van deze pagina hebben we het eigenlijk reeds even kort gehad over de symptomen van lipkanker. Tumoren aan de onderlip wijzen doorgaans als eerste op deze aandoening. Het is wat dat betreft altijd belangrijk om eventuele letsels aan de lip goed op te volgen. Deze beginnen immers doorgaans altijd onder de vorm van een kloofje of een blaasje, maar groeien langzaam maar zeker uit tot een gezwel. Vooral wanneer u opmerkt dat het letsel niet beter wordt of deze juist ergere vormen blijkt aan te nemen is het belangrijk om dit even te laten controleren. Dergelijke symptomen hoeven daarom nog niet altijd de diagnose van lipkanker te staven, maar het kan alvast geen kwaad om de nodige onderzoeken uit te laten voeren.

detox kuur banner

Behandeling Lipkanker

In het merendeel van de gevallen is lipkanker eigenlijk relatief eenvoudig te behandelen. Vaak betreft het immers een relatief klein letsel dat eenvoudig kan worden bestraald en verwijderd. Er worden met deze behandeling uitstekende resultaten bereikt. In maar liefst vier van de vijf gevallen is de lipkanker immers verleden tijd. Wanneer de tumor te groot is of deze op een bepaald ogenblik het correct functioneren van de mond in het gevaar brengt is een operatieve ingreep noodzakelijk. Eventueel kan er na deze operatie voor worden gekozen om nog verder te bestralen. In 90 tot 95 procent van de gevallen worden zeer gunstige resultaten bereikt. De vijfjaarsoverleving is dan ook groot. Wanneer de behandeling met succes is afgerond is het wel noodzakelijk dat de patiënten verder worden opgevolgd. In principe dient deze opvolging levenslang te gebeuren. Het is niet aangetoond dat mensen die ooit te maken hebben gehad met lipkanker een groter risico hebben op het op het opnieuw ontwikkelen van kanker.

koopjesdrogisterij banner