Behandeling Puistjes
Bijna iedereen heeft er last van: puistjes. Het zijn die vervelende pijnlijke bultjes onder de huid, die er niet altijd even leuk uitzien.
Achter elke porie in de huid zit een talgklier. Talg is zeer gunstig voor de huid, want met diens olieachtige substantie wordt er een laag gevormd op de huid om uitdroging tegen te gaan. Wanneer de klieren te veel talg produceren en daarmee de klieren en poriën verstopt of ontstoken raken, ontstaat er echter een puistje. De ophoping van talg en de vele bacteriën op onze huid zijn geen goede combinatie. De bacterie Propionibacterium acnes speelt bij de vorming van puisten een grote rol. Het puistje wordt zichtbaar rood en krijgt op den duur een witte kop.
Jeugdpuistjes worden in ergere vorm ook wel acne genoemd. Acne is een vaak langdurende huidaandoening, waarbij puistjes en mee-eters in grotere mate tevoorschijn komen. Puistjes ontstaan vooral op de rug en schouderbladen, het gezicht, de borst en de hals. Jongeren in de puberteit hebben er het meeste last van. Naarmate deze ouder worden, worden de puistjes vaak minder erg. Meisjes kunnen al vanaf hun achtste jaar last krijgen van puistjes; bij jongens ligt deze leeftijd rond de veertien jaar. Voor veel mensen komen puistjes vanzelf.
Acne is lastig te behandelen of te voorkomen. Enkele puistjes kunnen met de juiste behandeling nog verdwijnen, maar de uiteindelijke werking van een middel verschilt per persoon.
Over de ontwikkeling van puistjes en acne is veel bekend, maar er zijn ook ontzettend veel fabeltjes. Acne ontstaat bijvoorbeeld niet door het eten van snoep, te weinig wassen, bepaalde voeding, roken, zweten of stress. Wetenschappelijke onderzoeken bevestigen dit. Het is echter niet helemaal bekend waardoor puistjes nou wel precies veroorzaakt worden. Welke factoren het verergeren is ook niet helemaal duidelijk.
Puistjes behandelen
Hoewel puistjes misschien niet zo goed te bestrijden zijn als gehoopt, zijn er wel een paar adviezen om je huid beter te verzorgen wanneer je ze wel hebt en dus voor effectievere behandeling puistjes. Het is bijvoorbeeld beter om puistjes niet uit te knijpen. Probeer ze in plaats daarvan juist te laten ‘rijpen’ en ze zullen op den duur vanzelf verdwijnen. Bij het uitknijpen is er namelijk een risico dat er nieuwe puistjes ontstaan of dat er littekens achter blijven op de huid. Het is ook belangrijk om zo min mogelijk make-up op de puistjes aan te brengen. Cosmeticaproducten kunnen acne en de aanmaak van puistjes juist bevorderen, doordat de poriën nog verder verstopt raken. Het is daarnaast niet goed voor puistjes wanneer er schurende kleding gedragen wordt. De puistjes kunnen open gaan, waardoor er weer nieuwe ontstekingen kunnen ontstaan.