Blessures

Verzwikte enkel

Bij regelmatig bewegen en sporten kan iedereen een blessure oplopen. Een verzwikte enkel bijvoorbeeld komt heel vaak voor. In medische termen heet dit een distorsie.
Bij een verzwikte enkel heeft de patiënt zich waarschijnlijk verstapt, waardoor de banden van de voet verrekt zijn. Hierbij is de voet vaak naar binnen gekanteld, wat de oprekking van de banden heeft veroorzaakt. Dit is de voelbare pijn bij een verzwikte enkel.

detox sapkuur banner

Er bestaat de opvatting dat een verzwikte enkel iets anders is dan een verstuikte enkel, al wordt ook vaak verondersteld dat het om hetzelfde verschijnsel gaat. Bij een verzwikking is er geen letsel aan de gewrichten, maar wel aan de binnenlaag van het kraakbeen van de voet of enkel. Er is dan geen letsel aan de gewrichtsbanden. De enkel is een beetje gezwollen en de pijn zou na een paar dagen verdwenen moeten zijn.
Bij een verstuiking is er (ook) sprake van verrekking of inscheuring van de gewrichtsbanden. De pijn is heviger en het is lastiger om de enkel te gebruiken. Er is een gerichtere behandeling nodig.

Verzwikte enkel gradaties

Bij het verzwikken van de enkel zijn er drie graden waarin onderscheid gemaakt wordt. De eerste graad, de minst ernstige, houdt in dat de vezels van de enkelbanden zijn uitgerekt. Er is hierbij geen sprake van een echte verscheuring van de banden. Een elastische kous of zwachtel is voldoende om de enkel te ondersteunen.
Onder de tweede graad valt een enkel waarbij het kapselbandapparaat deels is ingescheurd. Er is een zwelling te zien aan de enkel, en deze kan deels blauw worden.
De derde en meest serieuze graad beschrijft dat er een volledige verscheuring of ruptuur van het kapselbandapparaat heeft plaatsgevonden. De enkel is zeer blauw en flink gezwollen door de verkeerde beweging die gemaakt is.
Bij de tweede en derde graad heeft de enkel meer steun nodig. Tape, braces of spalken kunnen om de enkel gedragen worden om deze te ondersteunen en sneller te doen genezen.

detox kuur banner

Behandeling verzwikte enkel

Er is niet heel veel wat gedaan kan worden aan er verzwikte enkel. Om het genezingsproces te versnellen zijn er wel een paar acties die ondernomen kunnen worden om de zwelling te verkleinen. Hiervoor zijn de RICE-regels heel handig. De vier letters staan voor het volgende. Rust is heel belangrijk. Probeer de enkel zo weinig mogelijk te gebruiken. IJs kan gebruikt worden om de enkel te koelen. Doe dit in het begin in elk geval voor 15 minuten lang. Gebruik altijd een handdoek om tussen de huid en het ijs te leggen. Als derde is een drukverband goed om enige stevigheid (compression) aan de enkel te bieden. Als laatste is het goed om de enkel zoveel mogelijk hoog te houden of neer te leggen (elevation). Vooral de eerste 48 uur is dit verstandig. De vochtophoping blijft op deze manier namelijk beperkt tot de enkel.

koopjesdrogisterij banner