Behandeling wratten

Wratten zijn bobbeltjes in de hoornlaag van uw huid die duidelijk begrenst zijn en een afwijkende structuur hebben ten opzichte van de andere omliggende huid, ook voelt een wrat vaak ruw aan. Wratten kunnen overal op uw lichaam ontstaan, soms ontstaat er een individuele wrat en soms zit er een groep wratten bij elkaar. De grootte van wratten kan ook enorm verschillen, er zijn kleine wratten maar ook enorme grote wratten. Bijna ieder mens krijgt ooit last van wratten, vooral kinderen hebben een grotere kans op wratjes omdat wratten worden veroorzaakt door een virus en dus besmettelijk zijn. Bij het spelen met andere kinderen wordt er nog weleens een besmetting overgedragen van kind op kind.

detox sapkuur banner

De meeste wratten zijn onschuldig en verdwijnen in principe na een tijdje vanzelf. Hoe lang dit duurt is erg verschillend van een aantal maanden tot meer dan 5 jaar. Omdat wratten er niet mooi uitzien en soms op vervelende plekken zitten waar ze zorgen voor pijn of irritatie is het vaak geen optie om te wachten tot de wratten vanzelf weggaan maar kun je kiezen van een behandeling van de wratten. Wratten die op uw handen, gezicht, oksel, voeten of geslachtsdelen zitten zijn ongewenst en in de meeste gevallen goed te behandelen. Wanneer wratten gaan irriteren bent u geneigd om er aan te gaan krabben of ze los te peuteren, dit is echter niet verstandig want in de wratten zit een virus dat zich verspreid wanneer u er aan zit en de wrat beschadigt. Wanneer het virus zich verspreid zullen er dus nog meer wratten op andere plaatsen ontstaan.

Behandeling wratten door de huisarts

De huisarts is de eerst aangewezen persoon voor de behandeling van uw wratten, er zijn behoorlijk wat verschillende wratten en deze hebben vaak verschillende behandel methoden. De huisarts kan u advies geven wat er het beste aan uw wratten te doen is. Veel huisartsen hebben ook een wrattenspreekuur, waarbij er door een assistent vloeibare stikstof op uw wratten gedaan kan worden, dit wordt elke 2 weken herhaald totdat de wratten verdwenen zijn.

detox kuur banner

Behandeling wratten met vloeibare stikstof

Zoals aangegeven kunnen bij de huisarts uw wratten behandeld worden met vloeibare stikstof, vaak is dit een keer per week of 2 weken aanwezig op de huisartsen praktijk en kan er een afspraak gemaakt worden. De behandeling met vloeibare stikstof is snel en effectief, wel is de behandeling van wratten enigszins pijnlijk. Met een grote wattenstaaf worden uw wratten aangestipt met de vloeibare stikstof, deze stikstof is zeer koud en verbrand de wratten, waardoor deze afsterven en na een paar dagen tot weken vanzelf van uw huid afvallen. Bij grote wratten is het vaak noodzakelijk om de behandeling meerdere keren te herhalen. Doordat uw huid bevriest prikt de behandeling met stikstof behoorlijk, en vooral de gezonde huid naast de wrat is vaak wat pijnlijk. De prikkende pijn verdwijnt gelukkig weer snel, hoewel soms de omringende huid nog een aantal uur gevoelig blijft.
Wanneer behandeling met stikstof niet de meest praktische oplossing is kiest de huisarts er ook wel eens voor om een wrat weg te snijden.

Behandeling wratten zelf doen

De behandeling van wratten is ook door u zelf te doen, maar let wel op want als u gaat krabben aan de wratten is de kans aanwezig dat u het probleem alleen maar verergert.

behandeling wratten

De behandeling wratten bestaat meestal uit het aanstippen van de wratten met aanstipvloeistof, hier zit vaak als werkend bestanddeel salicylzuur in. Let op dat u zeer precies werkt bij het aanstippen van uw wratten want het zuur in de aanstipvloeistof is schadelijk voor de gezonde huid om de wrat. Een goede tip is om de huid rond de wrat van tevoren in te smeren met vaseline zodat het zuur niet in contact kan komen met de gezonde huid. De behandeling met aanstipvloeistof moet dagelijks herhaald worden tot de wrat van de huid afvalt. Voor een optimale werking moet de oude laag van het zuur inclusief de verhoornde laag van de wrat verwijdert worden voordat de volgende aanstip behandeling kan plaatsvinden.

Er zijn bij de onlinedrogisterijen vele middeltjes om de behandeling van uw wratten zelf te doen, maar zoals eerder gezegd is de beste behandeling toch altijd via de huisarts.

koopjesdrogisterij banner