Bloedkanker, ook wel bekend als leukemie is een bijzonder ernstige aandoening waarvan de oorzaak tot op de dag van vandaag nog steeds niet bekend is. Door de jaren heen werd bijzonder veel onderzoek gedaan naar de mogelijke oorzaak van deze aandoening, maar steeds zonder veel succes. Gelukkig brachten deze onderzoeken wel enkele zaken aan het licht die het risico op het krijgen van de ziekte aanzienlijk kunnen vergroten. We onderscheiden ook twee verschillende vormen van bloedkanker. Enerzijds is er de acute leukemie en anderzijds is er de chronische leukemie. Het spreekt voor zich dat de symptomen en vooral de ernst er van sterk afhankelijk zijn van het type bloedkanker. Bent u op zoek naar meer informatie over deze aandoening? We vertellen er u op deze pagina graag alles over.
Oorzaken van bloedkanker
Zoals in de inleiding van deze pagina reeds aangegeven kunnen verschillende oorzaken aan de basis liggen van bloedkanker. In eerste instantie wordt er bijvoorbeeld aanzienlijk rekening gehouden met een erfelijke aanleg. Veel mensen die met de aandoening te maken krijgen hebben namelijk ook in de familie reeds een gelijkaardig geval meegemaakt. Daarnaast kan een frequente blootstelling aan radioactieve straling eveneens een grote invloed hebben op de ontwikkeling van bloedkanker. Hetzelfde geldt voor blootstelling aan diverse chemische stoffen en ook specifieke geneesmiddelen die als doel hebben om kanker te genezen, kunnen deze aandoening veroorzaken. Daarnaast kan ook een ongezonde levensstijl bijdragen aan het risico op deze ziekte. Vooral mensen die roken zouden bijvoorbeeld een aanzienlijk risico lopen om geconfronteerd te worden met leukemie. Nogmaals, de in dit stukje aangehaalde zaken verhogen het risico op het krijgen van bloedkanker. De exacte oorzaak die aan de basis ligt voor het uitbreken van de ziekte is tot dusver nog niet gekend.
Symptomen van bloedkanker
Bloedkanker is een aandoening waarbij er rekening dient te worden gehouden met verschillende mogelijke symptomen. De symptomen die de kop opsteken zijn sterk afhankelijk van de ernst van de situatie en dus van het stadium waarin de kanker zich bevindt. Bekende verschijnselen zijn bijvoorbeeld bleek worden, snel vermoeid zijn, zich duizelig voelen en ook frequente hartkloppingen komen vaak voor bij patiënten. Hetzelfde kan gezegd worden van spontane bloedingen of het krijgen van blauwe plekken zonder dat daar eigenlijk echt een aanleiding toe is. Ook steeds terugkerende infecties, koorts, nachtzweten en hoofdpijn kunnen stuk voor stuk symptomen zijn die in de richting van leukemie kunnen wijzen. Chronische leukemie is een stuk lastiger vast te stellen, in het bijzonder omdat de symptomen dan niet zo snel en niet zo agressief voorkomen. Bij acute leukemie is dat wel het geval en worden ze snel erger wanneer er niet tijdig een passende behandeling wordt opgestart.
Behandeling bloedkanker / behandeling leukemie?
In tegenstelling tot bij de meeste andere vormen van kanker is het bij leukemie niet zo dat er een operatieve ingreep kan worden uitgevoerd. Dit is het geval omdat de ziekte zich per definitie reeds over het volledige lichaam heeft verspreid. Het zomaar wegsnijden van ziek weefsel is dan niet mogelijk waardoor een operatie eigenlijk niet tot de mogelijkheden behoort. In een relatief hoog percentage is genezing te bereiken door een behandeling met verschillende medicijnen. In andere gevallen kan de aandoening op een efficiënte manier worden behandeld waardoor de levensverwachting van de persoon in kwestie aanzienlijk kan worden verbeterd. Veelal kan de evolutie van de kanker dan nog tot enkele tientallen jaren worden vertraagd. Uiteraard is één van de behandelingen voor deze aandoening de klassieke chemotherapie. Dit lijkt tevens één van de meest efficiënte behandelingen te zijn voor leukemie. Nadeel is uiteraard wel dat deze behandeling bekend staat om haar bijwerkingen. Het behandelen van leukemie kan eveneens gebeuren op basis van radiotherapie (bestralingen) immunotherapie, een beenmergtransplantatie en stamceltransplantatie.