Eierstokkanker

Eierstokkanker is een ernstige vorm van kanker die jaarlijks bij 1100 Nederlanders wordt vastgesteld. Bij 5 tot 10 procent van de patienten met eierstokkanker is genetische aanleg de oorzaak, anderen ontwikkelen eierstokkanker door omgevingsfactoren als een ongezonde leefstijl (bijvoorbeeld roken en alcohol) en overgewicht.

detox sapkuur banner

Symptomen eierstokkanker

De symptomen van eierstokkanker zijn met name in het begin vaag. Zo kan het beginnen met vage buikklachten. De vaagheid van de symptomen van de eierstokkanker komt doordat de eierstokken vrij diep in de buikholte liggen. Dit is tevens de reden dat eierstokkanker vaak op een later stadium wordt ontdekt. Dit doet in veel gevallen de prognose niet ten goede. Enkele van die vage symptomen van eierstokkanker zijn; opgeblazen gevoel, misselijkheid, vage buikpijn, abnomaal bloedverlies, verminderde eetlust.

De symptomen hierboven hoeven niet altijd te betekenen dat er sprake is van eierstokkanker. Bij twijfel is het echter raadzaam om tijdig contact op te nemen met de huisarts. De diagnose van eierstokkanker wordt gedaan in het ziekenhuis. Onder andere door bloedonderzoek en inwendig onderzoek wordt de kans op eierstokkanker ingeschat. Aanvullende onderzoeken zijn een MRI-scan, CAT-scan, PET-scan en een echo (vaginale echografie).

detox kuur banner

Behandeling eierstokkanker

Bij de meeste vrouwen bestaat de behandeling van eierstokkanker uit een combinatie van een chirurgischeingreep(operatie) en chemotherapie. Bestraling wordt niet tot nauwelijks toegepast bij eierstokkanker. De behandelig is zeer afhankelijk van het stadium waarin de ziekte is gevorderd. Er zijn vier stadia van eierstokkanker;

  • Stadium 1: Hierbij is de tumor beperkt tot één of twee eierstokken
  • Stadium 2: De tumor is doorgegroeid tot organen in het kleine bekken
  • Stadium 3: Tumor is uitgezaaid/doorgegroeid tot in organen in de buikholte, buiten het kleine bekken
  • Stadium 4: Tumor is uitgezaaid tot organen elders in het lichaam (bv. longen)
koopjesdrogisterij banner