Huidkanker wordt door veel mensen nog steeds aanzien als een relatief onschuldige vorm van kanker. Het klopt inderdaad dat dit type kanker in principe perfect kan worden behandeld wanneer het melanoom tijdig wordt vastgesteld en kan worden verwijderd. Anderzijds bestaat ook bij dit type kanker steeds een risico op uitzaaiingen. Deze kunnen op andere plaatsen op de huid voorkomen, maar kunnen bijvoorbeeld ook optreden in de longen en de hersenen. De behandeling van huidkanker wordt dan ook steeds voorgesteld na uitgebreid onderzoek en dat niet alleen van de huid, maar van het lichaam in het algemeen. Op deze pagina gaan we graag in op de symptomen van huidkanker en vertellen we u hoe deze kan worden behandeld.

detox sapkuur banner

Hoe ontstaat huidkanker?

Erfelijkheid lijkt om te beginnen één van de belangrijkste oorzaken van huidkanker. Wanneer u in uw familie iemand heeft die met deze aandoening te maken heeft gehad, dan is voorzichtigheid altijd geboden. Daarnaast is één van de belangrijkste oorzaken van dit type kanker verbranding of een overmatige blootstelling aan UV-straling. Vooral mensen die als kind bijvoorbeeld ernstig zijn verbrand geweest lopen later een groter risico om deze aandoening op te lopen. Hetzelfde kan echter eveneens gezegd worden van mensen die over bepaalde lichamelijke karakteristieken beschikken. Mensen met een lichte huid, die bijgevolg moeilijk bruin worden, maar wel extreem snel verbranden, houden er beter ook rekening mee dat ze over een groter risico beschikken om met deze aandoening te maken te krijgen. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn dat een goede bescherming tegen de zon, zeker tijdens de eerste dagen van bijvoorbeeld uw vakantie werkelijk essentieel is.

Uitzaaiing van huidkanker

Buiten de medische wereld gelden er ook vandaag de dag nog steeds een aantal misverstanden rond huidkanker. Er wordt bijvoorbeeld vaak gesteld dat er bij deze vorm van kanker geen sprake kan zijn van uitzaaiingen terwijl dat in de realiteit uiteraard wel het geval is. Via de lymfe is het namelijk mogelijk dat tumorcellen hun weg vinden naar de lymfeklieren in de hals, de oksel of de lies. Daar kunnen ze dan vervolgens uitgroeien tot uitzaaiingen. Het kan echter ook nog op een andere manier. De tumorcellen kunnen zich immers eveneens via het bloed verplaatsen naar andere delen van het lichaam. In dat geval kan de kanker zich verspreiden naar bijvoorbeeld de longen en de lever, maar ook naar andere plaatsen op de huid of zelfs naar de hersenen. De mogelijke gevolgen van huidkanker worden vaak onderschat, maar het mag duidelijk zijn dat, dat eigenlijk niet zo verstandig is.

detox kuur banner

Symptomen van huidkanker

Huidkanker wordt doorgaans altijd visueel vastgesteld. Deze vaststelling kan gebeuren door de persoon in kwestie, maar kan eveneens worden vastgesteld door de behandelende arts. Het is in het bijzonder belangrijk om rekening te houden met de aanwezigheid van vlekken op het lichaam. Vooral wanneer deze groter of dikker worden en / of veranderen van kleur is het absoluut belangrijk om zo snel mogelijk een arts te raadplegen. Ook wanneer u merkt dat de plaats in kwestie ernstig begint te jeuken is een beetje extra aandacht geen overbodige luxe. In een later stadium van huidkanker kan ook een bloeding optreden en ook zweervorming is een belangrijk teken aan de wand dat het niet de goede kant op gaat met de aandoening.

Hoe huidkanker behandelen?

De behandeling van huidkanker bestaat steeds uit het wegnemen van het zogenaamde melanoom. Daarnaast kan er eveneens een beetje extra huid moeten worden weggenomen. Wat er precies wordt verwijderd zal door de artsen worden bepaald op basis van de aard en de dikte van de tumor. In bepaalde gevallen kan het voorkomen dat de operatieve ingreep een wonde achterlaat die niet zomaar uit zichzelf kan genezen. In dat geval kan er voor worden gekozen om een kleine huidtransplantatie te ondergaan. Over het algemeen wordt hiervoor een stukje huid van het bovenbeen als het ware weggeschaafd en op de plaats zelf aangebracht. Wanneer er sprake is van extra symptomen zoals bijvoorbeeld opgezette lymfeklieren, dan kan er voor worden gekozen om ook deze te verwijderen. Eventueel dient ook dan een extra stukje huid te worden weggenomen. Wanneer de huidkanker is uitgezaaid naar bijvoorbeeld de longen of andere plaatsen op het lichaam, dan wordt de behandeling uiteraard ook daaraan aangepast. In dat geval kan bijvoorbeeld een behandeling met chemotherapie worden voorgesteld.

koopjesdrogisterij banner