Maagkanker is een vorm van kanker die op verschillende manieren kan ontstaan. De vaakst voorkomende vorm van maagkanker is adenocarcinoom. In dit geval is de oorzaak van de kanker terug te vinden in het slijmvlies van de maag. In tegenstelling tot bij de meeste andere kankers kan er de laatste jaren worden vastgesteld dat het aantal nieuwe gevallen die lijden aan deze aandoening wereldwijd wordt teruggeschroefd. Het aantal nieuwe gevallen van maagkanker neemt ook in onze landen jaar na jaar een beetje af. Maagkanker is een typische kanker die voorkomt op latere leeftijd. De aandoening breekt zelden of nooit uit bij mensen die jonger zijn dan 40 jaar. Sterker nog, de gemiddelde leeftijd waarop deze vorm van kanker wordt vastgesteld ligt rond de 70 jaar.

detox sapkuur banner

Oorzaak van maagkanker

Onderzoek heeft door de jaren heen aangetoond dat er verschillende mogelijke oorzaken zijn die aan de basis kunnen liggen van maagkanker. In eerste instantie en zeker in onze landen is er de zogenaamde Helicobacter pylori bacterie. Deze bacterie vormt vooral een aanzienlijk risico voor het onderste gedeelte van de maag en is niet zelden verantwoordelijk voor de ontwikkeling van maagzweren. In bepaalde gevallen kunnen deze zelfs uitgroeien tot een vorm van maagkanker. Toch is deze bacterie niet de enige mogelijke oorzaak van dit type kanker. Ook onze eetgewoontes hebben een aanzienlijke invloed op het risico om al dan niet te maken te krijgen met maagkanker. Vooral mensen die vaak gerookt vlees eten (denk bijvoorbeeld maar eens aan barbecue) of wie extreem veel zout eet loopt een aanzienlijk groter risico om ooit met deze aandoening geconfronteerd te worden.

Symptomen van maagkanker

Maagkanker is een kanker die bijzonder discreet te werk gaat. Dat lijkt op het eerste zicht positief omdat symptomen dan enige tijd op zich laten wachten, maar anderzijds zorgt dit er eveneens voor dat het uitermate moeilijk wordt om de aandoening in een vroeg stadium vast te stellen. Wanneer de diagnose gebeurt is de kanker haar beginstadium dan ook veelal reeds voorbij. De eerste symptomen die de kop opsteken zijn pijn in de maagstreek alsook hevige en regelmatige opstoten van maagzuur. Daarnaast hebben patiënten die lijden aan maagkanker vaak het gevoel dat ze reeds veel hebben gegeten wat eigenlijk niet het geval is en ook misselijkheid en braken zijn twee symptomen die kunnen wijzen in de richting van deze aandoening. Uiteraard hoeft dat niet altijd het geval te zijn en kunnen deze symptomen ook wijzen op een andere, niet zo erge aandoening.

detox kuur banner

Behandeling maagkanker

De behandeling die wordt voorgesteld in het geval van maagkanker is sterk afhankelijk van het stadium waarin de ziekte wordt vastgesteld. Wordt deze tijdig vastgesteld, dan is het mogelijk om de maag gedeeltelijk dan wel volledig te verwijderen. In dat geval zal de chirurg er voor kiezen om de onderkant van de slokdarm te verbinden met het begin van de dunne darm. In geval van uitzaaiingen is het noodzakelijk om een (extra) behandeling te ondergaan onder de vorm van chemotherapie. Wat het gebruik van radiotherapie betreft zijn er zowel voor- als tegenstanders. Deze behandeling heeft immers een relatief beperkte invloed op de behandeling van dit type kanker. Voor palliatieve behandelingen kan deze behandeling wel voorgeschreven worden.

koopjesdrogisterij banner