Pancreaskanker is een kanker waar we eigenlijk tot op de dag van vandaag nog vrij weinig van weten. Het lijkt tot dusver dan ook nog steeds een beetje gissen naar de oorzaken die aan de basis liggen van deze aandoening. Wel hebben cijfers aangetoond dat dit type kanker veel vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen en dat ze over het algemeen opduikt rond de leeftijd van 65 jaar of ouder. Dit zorgt er voor dat mensen op jonge leeftijd eigenlijk zelden of nooit met dit type kanker te maken krijgen. Door rekening te houden met de mogelijke symptomen die verder in dit artikel worden omschreven kunt u grotendeels voor uzelf uitmaken of u al dan niet mogelijks met deze aandoening te maken heeft.

detox sapkuur banner

Oorzaken van pancreaskanker

Pancreaskanker is een kanker waarvan we eigenlijk nog niet precies weten welke oorzaken er precies van aan de basis liggen. In het merendeel van de gevallen kon wel worden vastgesteld dat het uitbreken van de aandoening volgde op een chronische ontsteking van de pancreas. Welke doelgroep een verhoogd risico vormt is echter tot dusver nog niet echt gespecificeerd. Wel bestaan er verschillende zaken die door onderzoek werden aangetoond als aanzienlijk risicoverhogend. Denk bijvoorbeeld maar eens aan roken. Mensen die roken zouden vermoedelijk twee keer zoveel risico lopen om met de aandoening te maken te krijgen dan mensen die niet roken. Daarnaast zou ook zwaarlijvigheid kunnen bijdragen aan een verhoogd risico op het oplopen van pancreaskanker. Het is tot dusver nog niet aangetoond dat erfelijkheid mogelijk een bepaalde rol zou kunnen spelen bij deze ziekte.

Symptomen van pancreaskanker

De symptomen van pancreaskanker kenmerken zich door een atypisch karakter. Eén van de symptomen is bijvoorbeeld pijn in het bovenste gedeelte van de buik die zijn weg lijkt te vinden naar de rug. Daarnaast geldt haast specifiek voor deze kanker dat de algemene gezondheidstoestand van de patiënt zeer snel kan evolueren. Er is dan sprake van gewichtsverlies, vermoeidheid en men voelt zich gewoon over het algemeen niet goed. Daarnaast kunnen ook verschijnselen van geelzucht optreden en stellen patiënten vaak donkere urine of juist lichter gekleurde stoelgang vast. U dient er rekening mee te houden dat de geelzucht waarvan sprake is niet meteen in volle hevigheid zal uitbreken, in tegendeel. Dit symptoom zal langzaam maar zeker optreden en dat zonder koorts of pijn.

detox kuur banner

Behandeling pancreaskanker

Pancreaskanker is een type kanker die zich vaak op een relatief rustige en discrete manier ontwikkelt. Een bijkomend probleem is echter dat deze aandoening zich snel kan verspreiden richt de nabijgelegen organen. Op deze manier komen bijzonder snel uitzaaiingen voor en dat maakt deze aandoening meteen ook zo ernstig. Indien de tumor operatief verwijderd kan worden zal dit type behandeling steeds als eerste worden bekeken. Tijdens de behandeling zal de chirurg de pancreas al dan niet volledig verwijderen. In bepaalde gevallen kan men er ook voor kiezen om een stukje van de maag en de twaalfvingerige darm te verwijderen. Indien de arts vaststelt dat de tumor niet operatief verwijderd kan worden kan men er tot slot nog voor kiezen om gebruik te maken van een behandeling op basis van chemotherapie of radiotherapie. Deze behandelingen kunnen de overlevingskansen van de patiënt in kwestie in ieder geval aanzienlijk verhogen.

koopjesdrogisterij banner