Botkanker is een bijzonder vervelende kanker, vooral omdat symptomen vaak bijzonder lang op zich laten wachten. Wanneer dit type kanker zich doorzet gaat dat echter steeds gepaard met erge pijnen die niet alleen overdag, maar ook tijdens de nacht voor heel wat ongemak kunnen zorgen. Botkanker komt vooral voor bij jonge mensen, in het bijzonder bij jongeren die zich in volle groei bevinden. Ook op latere leeftijd kan deze aandoening voorkomen. Wat dat betreft wordt de leeftijd van 50 jaar als een probleemleeftijd aanzien. Er is door de jaren heen heel veel vooruitgang geboekt voor wat de behandeling van botkanker betreft. Vroeger was een ingrijpende operatieve ingreep absoluut noodzakelijk, maar dat is tegenwoordig in het merendeel van de gevallen niet langer noodzakelijk.

detox sapkuur banner

Wanneer komt botkanker voor?

Gemiddeld worden er jaarlijks tussen de 100 en 150 nieuwe gevallen van botkanker vastgesteld in ons land. Opmerkelijk is vooral dat dit type kanker het vaakst voorkomt bij tieners of jonge volwassenen. Dan maakt de aandoening een sprong naar de leeftijd van ongeveer 50 jaar. Ook dan wordt dit type kanker immers wel eens vastgesteld. Het is hierbij belangrijk om er rekening mee te houden dat het type botkanker sterk afhankelijk kan zijn van de leeftijd van de patiënt. De behandeling die wordt overwogen zal eveneens gebaseerd worden op basis van de leeftijd van de patiënt, het type botkanker alsook het stadium waarin de ziekte zich bevindt. We komen hier verder in dit artikel uiteraard uitgebreid op terug.

Oorzaken van botkanker

Verschillende oorzaken zijn na uitgebreid onderzoek toegeschreven aan het ontstaan van botkanker. In eerste instantie kan een mogelijke genetische aanleg aan de basis liggen van botkanker. Ook een eerdere bestraling van het zogenaamde botweefsel kan deze aandoening veroorzaken. Het feit dat dit type kanker vaak voorkomt bij jonge mensen is te wijten aan het feit dat de aandoening vaak optreedt tijdens de groeifase. Vooral snel groeiende ledematen zijn vatbaar voor de aandoening. Tot slot is er ook nog de ziekte van Paget. In enkele zeldzame gevallen en vooral bij oudere mensen kan ook deze ziekte in een latere fase verantwoordelijk zijn voor het uitbreken van botkanker.

detox kuur banner

Botkanker vaststellen

De diagnose van botkanker is er één die alles behalve eenvoudig is. Dit type kanker kenmerkt zich namelijk door geen specifieke symptomen. Het is dan ook niet zelden een kanker die eerder per toeval wordt vastgesteld. Afhankelijk van het stadium van de ziekte kan deze aandoening wel erge en onophoudelijke pijnen veroorzaken die niet alleen gedurende de dag, maar ook ’s nachts de kop opsteken. In het bijzonder wanneer de pijn gepaard lijkt te gaan met een zwelling is het van essentieel belang om zo snel mogelijk contact op te nemen met een gespecialiseerde arts.

Behandeling botkanker

De vorderingen die gemaakt zijn op het vlak van chemotherapie zorgen er voor dat botkanker op een efficiëntere manier dan vroeger kan worden behandeld. Toen was een ingrijpende operatie vaak het enige redmiddel voor de patiënt in kwestie. Tegenwoordig wordt een dergelijke ingreep voorafgegaan door een sessie met chemotherapie waardoor een amputatie in steeds meer gevallen kan worden voorkomen. Dient er toch een dergelijke ingreep te worden uitgevoerd, dan kan een functioneel lid steeds vaker worden behouden door het plaatsen van een gewrichtsprothese. Ook een transplantatie van botweefsel kan in een dergelijke situatie de oplossing bieden. Indien noodzakelijk wordt de behandeling tot slot afgerond door sessies met radiotherapie.

koopjesdrogisterij banner