Dikkedarmkanker is een aandoening die jaarlijks heel wat mensen treft. Het gaat daarbij zowel om mannen als om vrouwen, al heeft onderzoek vastgesteld dat vooral mannen een groter risico lopen om geconfronteerd te worden met deze ziekte. Dat neemt echter niet weg dat dikkedarmkanker de op één na vaakst voorkomende vorm van kanker is bij vrouwen. Borstkanker staat wat dat betreft op de eerste plaats. Bij mannen betreft het op twee na de vaakst voorkomende vorm van kanker. Zij hebben namelijk het vaakst te maken met longkanker en prostaatkanker. Dikkedarmkanker is een aandoening die eigenlijk haast zelden jonge mensen treft. Het risico om deze aandoening op te lopen stijgt aanzienlijk vanaf de leeftijd van 50 jaar. Naar verwachting doet meer dan de helft van de dikkedarmkankers zich voor in het laatste deel van de dikkedarm.
Oorzaken van dikkedarmkanker
Een uitgroeisel van het slijmvlies ligt doorgaans altijd aan de basis van de uitbraak van dikkedarmkanker. Het is in het bijzonder bij deze aandoening van groot belang om de kanker zo snel mogelijk vast te stellen. Naarmate de tumor groeit kan deze namelijk doordringen tot in de diepste lagen van de darmwand. Daar is het vervolgens mogelijk voor de kankercellen om de bloed- of lymfevaten te bereiken waarna een uitzaaiing richting andere delen van het lichaam plotseling zeer voor de hand liggend wordt. Voor de vaststelling van deze aandoening wordt in het bijzonder gekeken naar de ontwikkelingsgraad van de kanker. Deze wordt bepaald op basis van het aantal lagen waarin de tumor reeds is doorgedrongen.
Symptomen van dikkedarmkanker
Dikkedarmkanker gaat doorgaans altijd gepaard met een reeks specifieke symptomen. Patiënten die lijden aan deze ziekte hebben doorgaans steeds te maken met bloedverlies via de anus. Daarnaast kan doorgaans een aanhoudende verandering worden vastgesteld in de stoelgang. Dit is afhankelijk van geval tot geval. Bepaalde patiënten hebben bijvoorbeeld regelmatig last van diarree terwijl andere juist problemen hebben met constipatie of een combinatie van beiden. Verder treedt bij deze aandoening ook steeds een erge vorm van buikpijn op die maar niet weg lijkt te willen gaan. Ook onverklaarbaar gewichtsverlies en vermoeidheid kunnen duidelijke symptomen zijn die wijzen in de richting van dikkedarmkanker. Het spreekt voor zich dat net aangehaalde symptomen niet uniek zijn aan dikkedarmkanker. Ze kunnen eveneens perfect wijzen op een minder ernstige aandoening. Het is vooral de hardnekkigheid van de symptomen die er voor moet zorgen dat u in staat bent om uit te maken of het gaat om een onschuldige aandoening of het eventueel kan gaan om dikkedarmkanker. Vanaf 50 jaar wordt het hoe dan ook steeds aangeraden om regelmatig een systematisch onderzoek uit te laten voeren. Dergelijke onderzoeken zijn in het leven geroepen om de aandoening zo snel mogelijk op te kunnen sporen.
Voorbereiding van de behandeling bij dikkedarmkanker
Wanneer een operatieve ingreep noodzakelijk wordt geacht zult u als patiënt voor het plaatsvinden van de operatie enkele richtlijnen moeten volgen. Er zal door de dokter dan namelijk een speciaal dieet worden voorgesteld op basis van voeding die arm is aan vezels en vetten. Bijgevolg wordt op deze manier weinig of zelfs geen stoelgang geproduceerd. Eén tot twee dagen voor het plaatsvinden van de operatieve ingreep zal tot slot door de arts een laxeermiddel worden toegediend. Deze heeft als doel om de eventuele resten uit de darmen te verwijderen.
De behandeling van dikkedarmkanker
Wanneer dikkedarmkanker wordt vastgesteld zullen er eerst nog een aantal extra tests uitgevoerd moeten worden. Deze tests bestaan er in om de aard van de kanker vast te stellen alsook de plaats waar deze zich bevindt en ga zo maar door. Het spreekt voor zich dat ook de algemene gezondheidstoestand van de patiënt in kwestie mee bepalend zal zijn voor de behandeling die uiteindelijk zal worden opgestart. In ieder geval bestaan er vandaag de dag drie mogelijke behandelingen tegen dikkedarmkanker. In eerste instantie is er uiteraard chirurgie, maar daarnaast kan ook radiotherapie of chemotherapie de oplossing bieden. Een operatieve ingreep kan bij dikkedarmkanker twee verschillende redenen hebben. Er kan sprake zijn van een curatieve ingreep, maar ook van een palliatieve. In het eerste geval wordt de ingreep uitgevoerd om de tumor te verwijderen. Op deze manier kan een definitieve genezing het uiteindelijke doel vormen. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een palliatieve ingreep wordt een darmobstructie voorkomen door de kanker te verwijderen. In dit geval staat vooral de verdere levenskwaliteit van de patiënt voorop.