Een aft (ook wel afte genoemd) is een klein en vaak pijnlijk zweertje in de mond. Deze kan op verschillende plekken in de mond opduiken, zoals het gehemelte, het tandvlees of het wangslijmvlies. Ze verschijnen dan bijvoorbeeld aan de bovenkant van de mondholte of aan de binnenkant van de lippen. In sommige gevallen komen aften ook voor op of onder de tong. Dit is echter wat zeldzamer.
Een dergelijk zweertje is wit of gelig van kleur en wordt omringd door een rode ontstoken rand.
Er zijn verschillende soorten aften. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen kleine en grote aften. Een kleine aft is kleiner of gelijk aan 10 centimer. Een grote aft is alles groter dan 10 centimer. Gemiddeld zijn de zweertjes tussen de 3 en 4 millimeter. Ongeacht de grootte van de aft, is het een pijnlijk blaartje.
Bij een aft op de tong kan het vaak nog wat pijnlijker zijn. Voedsel kauwen wordt dan lastiger vanwege de discomfort die de aft veroorzaakt. Ook wanneer de aften zich op het gehemelte bevinden kan eten pijnlijker worden. Door het schuren van het eten langs de aft, kan deze kapotgaan en gaan bloeden. Het genezingsproces wordt hiermee vertraagd, en daarom wordt het aangeraden om zo min mogelijk de aft aan te raken (met bijvoorbeeld de tong) en het eten aan de tegenovergestelde kant te kauwen.
Oorzaken Aften
De factoren voor het ontstaan van aften zijn eigenlijk niet of lastig aan te wijzen. Wel is het soms duidelijk wanneer ze op kunnen komen, al kan dit per persoon verschillen. Uitlokkende factoren kunnen bijvoorbeeld stress of een slechte weerstand zijn. Beschadiging van het mondslijmvlies, wat kan ontstaan door te ruw poetsen, flossen, of door scherpe stukjes in het voedsel, kan in sommige gevallen aften doen ontstaan. Opvallend is dat rokers vaak minder last hebben van grotere aften dan niet-rokers. Dit, terwijl het roken wel het mondslijmvlies kan beschadigen. Hoewel er geen duidelijk verband is aangetoond, schijnt dat aften bij vrouwen soms verdwijnen wanneer zij aan een bepaalde anticonceptiepil gaan of bij een zwangerschap.
Ook virussen, bacteriën, bepaalde voedingsstoffen en erfelijkheid zouden een eventuele rol kunnen spelen in het opduiken van aften en de hoeveelheid waarin dit gebeurd. Echter is dit nooit wetenschappelijk bewezen. Aften komen bij bijna 20% van de bevolking voor.
Ook al is de precieze oorzaak niet bekend, er wordt wel eens vermoed dat een virus de veroorzaker van de blaasjes is. ‘Gewone’ aften zijn niet besmettelijk. Er wordt wel aangeraden om goed om te gaan met de hygiëne van de aft. Gebruik enkel je eigen tandenborstel, leen de tandenborstel niet uit aan anderen en doe voorzichtig bij eventueel zoenen. Hierdoor kan namelijk alsnog de aft stuk gaan, wat het alleen nog maar pijnlijker maakt.