Gebit

Wortelkanaalbehandeling

De Wortelkanaalbehandeling

Onze tanden bestaan elk uit een kroon en een wortel. De kroon is het zichtbare gedeelte van de tand boven het tandvlees. De wortel, niet zichtbaar voor het oog, bevindt zich onder de kroon. Elke wortel bestaat uit één of meerdere wortelkanalen. Het weefsel in deze kanalen noemen we pulpa en bestaat uit vele zenuwvezels en kleine bloedvaten.

detox sapkuur banner

Wanneer het weefsel in deze wortelkanalen ontstoken raakt of geweest is, kan dit eventuele klachten veroorzaken. Dit kan zich bijvoorbeeld kenmerken in de vorm van hevige pijn. Dit ontstoken weefsel moet door de tandarts verwijderd worden voordat het meer klachten veroorzaakt. Een dergelijke behandeling wordt een wortelkanaalbehandeling genoemd.
Door een lekkende vulling of het niet goed onderhouden van uw gebit kan het weefsel ontstoken raken. Bacteriën veroorzaken vaak de ontsteking. Als het ontstoken weefsel in de wortelkanalen niet verwijderd wordt, kan de ontsteking zich uitbreiden. Soms kan dit zelfs leiden tot een ontsteking van het kaakbot. Een gevolg van een verwaarloosde ontsteking van het wortelkanaal leidt vaak tot het trekken van een tand of kies. Wanneer de pulpa ontstoken is, zal deze namelijk niet vanzelf gaan genezen. Het is daarom verstanding om toch te kiezen voor een wortelkanaalbehandeling, wanneer er sprake is van een ontsteking in uw gebit.

Wortelkanaalbehandeling uitleg

Tijdens een wortelkanaalbehandeling wordt het ontstoken tandweefsel verwijderd door uw tandarts. Van te voren wordt eerst een röntgenfoto gemaakt om de ontsteking te lokaliseren en om de omvang te bekijken. Er wordt een plaatselijke verdoving gegeven. Wanneer het tandweefsel al afgestorven is, wordt de verdoving nog wel eens overgeslagen. Na de eventuele verdoving wordt de betreffende tand of kies open gemaakt en wordt het ontstoken weefsel verwijderd. Vervolgens wordt het wortelkanaal schoongemaakt en omgespoeld met desinfecterende vloeistof. Er wordt tegelijkertijd gekeken of er geen ontstekingen over het hoofd zijn gezien op de foto. Als dit niet het geval is, wordt de ruimte opgevuld en wordt de tand of kies dichtgemaakt met een vulling. Soms, als de kies te zwak blijkt, wordt er besloten een kroon te plaatsen. Een wortelkanaalbehandeling kan een half uur tot anderhalf uur lang duren. Hierna kan de behandelde tand of kies weer een tijd mee. Meestal ontstaat er niet nog een ontsteking na de behandeling.
Het is mogelijk dat de patiënt wat pijn ervaart na de behandeling. Dit kan voelen als een beurs en pijnlijk gevoel. Dit is echter normaal, aangezien er zich toch een hoop heeft plaatsgevonden in het gebit. Wanneer de pijn langer aanhoudt is het verstandig om even contact op te nemen met uw tandarts. De behandeling zelf is vrijwel pijnloos. Vanwege een lokale verdoving worden de zenuwen op de plek van de behandeling tijdelijk verdoofd. De patiënt zal er niets tot weinig van voelen.

detox kuur banner

Wortelkanaalbehandeling kosten

Bij de afwezigheid van een aangeschafte tandartsverzekering moeten er persoonlijke kosten worden betaald voor een wortelkanaalbehandeling. De kosten voor een wortelkanaalbehandeling kunnen aardig oplopen en liggen ongeveer tussen de 100 en 240 euro. Dit hangt af van het aantal te behandelen kanalen per tand of kies. Vaak komen hier ook nog kosten bovenop voor de tijdsduur van de behandeling. Dit kan echter per tandarts en per geval verschillen.

koopjesdrogisterij banner