Blessures

Behandeling slijmbeursontsteking

Slijmbeursontsteking oorzaak

Een slijmbeurs, ook wel bursa genoemd, is een met vocht gevulde ruimte tussen een pees en het bot bij een gewricht. De slijmbeurs zorgt ervoor dat de gewrichten zonder problemen kunnen bewegen, de pees schuurt niet over het bot. Bij een slijmbeursontsteking (bursitis) is deze met vocht gevulde holte ontstoken. Een dergelijke ontsteking kan ontstaan na een verwonding aan het gewricht of aan de pees, of na overbelasting van dat gebied. Bij irritatie van de slijmbeurs zwelt deze op. Hierdoor gaat de werking van de holte eigenlijk achteruit, omdat de normaal zo soepele aanspanning van de spieren nu minder goed verloopt. Er ontstaat een ontsteking als de slijmbeurs voor langere tijd op deze manier geïrriteerd raakt. Deze irritatie kan ontstaan door bijvoorbeeld overbelasting of het langdurig uitvoeren van dezelfde beweging (zoals werken aan een lopende band of dozen inpakken). Aangezien er meerdere slijmbeurzen in het lichaam zitten, kan slijmbeursontsteking op meerder plekken ontstaan.

detox sapkuur banner

Slijmbeursontsteking symptomen

De slijmbeursontsteking komt vooral bij jongere mensen voor. Ook bij ouderen kan de ontsteking van de slijmbeurs optreden. Ouderen voeren wellicht minder vaak overbelastende activiteiten uit, maar de ontsteking kan veroorzaakt worden doordat de spierhechting van ouderen minder sterk is. Scheurtjes in de spieren kunnen sneller ontstaan, wat er voor kan zorgen dat het slijmbeurs op zijn beurt weer geïrriteerd raakt. Doordat de klachten van slijmbeursontsteking al snel merkbaar zijn, is vaak te achterhalen wanneer het gewricht overbelast is geraakt en aan welke activiteit dit te danken is.

Slijmbeursontsteking schouder

Om de spieren soepel te laten bewegen zit er een slijmbeurs tussen de spieren en pezen en een botstuk. Zo ook in de schouder. Slijmbeursontsteking komt het meest voor in de schouder. De schouder is namelijk de plek waar het makkelijkste irritatie kan optreden in deze holte.
Naast de schouder treedt er ook van een ontsteking op in de slijmbeurzen in de heup. Bij sporters die veel rennen is dit een veel geziene blessure. Ook door slijtage van de heup kan dit ontstaan, of door het te lang aannemen van een verkeerde houding. Slijmbeursontsteking moet echter niet verward worden met heupkopnecrose, een aandoening waardoor een stukje van de heup afbreekt en de heup inzakt.
Tevens kan er slijmbeursontsteking optreden bij de achillespees in de hiel. Dit wordt achillobursitis genoemd.

detox kuur banner

Behandeling slijmbeursontsteking

Slijmbeursontsteking kan uit zichzelf voorbij gaan, als er genoeg rust wordt gegund aan de geïrriteerde plek. Het is zeer belangrijk om de plek te ontzien, maar er kan wel rustig en voorzichtig bewogen worden. Het is namelijk ook niet de bedoeling dat de arm, heup of andere plek te stijf wordt. Probeer bijvoorbeeld lichte dingen op te tillen of te verzetten bij de schouder, en voorzichtig trap te lopen bij de heup. Doe dit echter zonder de plek opnieuw te belasten. Bij de schouder kan eventueel voor een bepaalde tijd een mitella gedragen worden. Wanneer na twee weken de klachten van een slijmbeursontsteking (waar in het lichaam dan ook) niet erg zijn verminderd, kan een fysiotherapeut ingeschakeld worden om het herstelproces te bevorderen en te helpen bij de behandeling van de slijmbeursontsteking.

koopjesdrogisterij banner