Huid

Behandeling likdoorn

Wat is een likdoorn

Eksterogen kunnen zowel hard als zacht zijn. Ze hebben vaak een doorzichtig centrum. Je komt ze vaak tegen aan de zijkant of op de top van je tenen. Op deze plekken wordt immers constant druk uitgeoefend. Als je een hard eksteroog hebt, is er een eeltkern naar binnen gegroeid. Dit heeft zich als een puntzakje gevormd. Een zachte variant hebt, dan heb je een zachte eeltplek waarvan de kern erg pijnlijk zal zijn. Deze likdoorns tref je meestal tussen je tenen aan. Zachte likdoorns doen over het algemeen meest zeer.

detox sapkuur banner

Er kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan een harde likdoorn. Een harde likdoorn wordt meestal veroorzaakt door wrijving en druk op de huid. Als je kleine of knellende schoenen draagt, zal je snel te maken krijgen met likdoorns. Bij vrouwen komt een likdoorn vaker voor omdat zij vaker strakke schoenen dragen. Maar ook een verkeerde stand van je voeten of tenen kan er voor zorgen dat je te maken krijgt met een harde likdoorn.

Je kunt ook te maken krijgen met zachte likdoorns. Deze worden vaak veroorzaakt doordat je tenen tegen elkaar aanwrijven, dit zal de huid aantasten. Ook uitgroeiende botjes kunnen er voor zorgen dat de tenen tegen elkaar aan wrijven. Wanneer je slecht ademende schoenen draagt zal het proces van likdoorn vorming worden bevorderd.

detox kuur banner

Likdoorns worden vaak veroorzaakt door slechte schoenen. De schoenen zitten niet lekker of zijn gewoon te klein. Schoenen die strak zijn, hoge hakken hebben of te los zitten kunnen tot likdoorns leiden. Je lichaam gaat in verweer en dat zal er voor zorgen dat je eksterogen krijgt. Je lichaam zal een extra huidlaag aanmaken om als stootkussen te fungeren. Dit groeien van de huid wordt ook wel verhoorning genoemd. Dit kan voor veel pijn en ongemakken zorgen. De onderliggende zenuwuiteinden kunnen immers worden geraakt.

Behandeling likdoorn

Allereerst zul je bij de behandeling likdoorn de likdoorn zacht moeten maken, dit kun je bijvoorbeeld doen door met je voet in een warm soda bad te laten weken, hierna kun je de bovenste laag eelt wegsnijden. Als je veel dieper liggend eelt hebt is het verstandig dit niet zelf weg te snijden maar dit door een arts of pedicure te laten doen.Wanneer je dit zelf doet, bestaat er een kans dat je niet alles weghaalt en kan je jezelf verwonden. Als een likdoorn erg diep zit, kan het zijn dat er bloedvaatjes over heen lopen. Dit zal het wegsnijden van de likdoorn nog moeilijker maken. Het behandelen van een likdoorn doe je dus niet zomaar, er komt kennis en vaardigheid aan te pas.

Behandeling likdoorn met eeltpleister

Je kunt er ook voor kiezen om speciale eeltpleister te gebruiken. Hier zit een zuur in dat er voor zal zorgen dat de eeltlaag zacht wordt. Zodoende kan je het eksteroog gemakkelijk weg halen. Je kunt ook voor zalf kiezen om de eeltplek zacht te maken. Als je een eksteroog zelf weg wilt halen, moet je hier een speciaal mesje voor kopen. Het is belangrijk om je gekwetste huid te sparen, dat doe je door deze zo veel mogelijk van druk te ontzien. Als je te maken hebt met een likdoorn die onder je nagel zit, moet je soms een chirurg raadplegen. Er moet dan vaak een stukje van je nagel weggehaald worden om het eksteroog te kunnen verwijderen.

Likdoorn behandeling met een operatie

Het is ook mogelijk dat er een operatieve ingreep plaats moet vinden. Dit komt echter maar zelden voor. Als je een voet- of teenafwijking hebt, kan het zijn dat een likdoorn steeds terugkeert. In zo’n geval kan het nodig zijn om een operatie te ondergaan. Het is vaak een eenvoudige operatie, waarbij je teen rechtgezet zal worden. Ook kan het zijn dat de uitsteeksels van vergroeide botjes in de teenkootjes verwijderd worden. Het ligt aan de oorzaak wat voor operatie er uitgevoerd moet worden. Soms kan het nodig zijn om speciale schoenen te dragen. Een operatie komt niet vaak voor, maar is soms wel noodzakelijk.

Likdoorn behandeling door pedicure

Ook een pedicure kan worden bezocht om de likdoorn te verwijderen, de pedicure is een specialist op het gebied van voetverzorging en ook bekend met het fenomeen likdoorn. Daardoor kan een pedicure u eenvoudig helpen om van uw likdoorn af te komen.

koopjesdrogisterij banner