Dieet

Behandeling Hypoglykemie

Hypoglykemie

Hypoglykemie staat voor een te laag gehalte suiker in het bloed, dit wordt ook wel een hypo genoemd. Het is een tijdelijk lichamelijk probleem en komt voornamelijk voor bij personen met suikerziekte en niet regelmatig bij gezonde personen. Ziekteverschijnselen zoals hoofdpijn, geeuwen en uitputting zijn kenmerkend voor hypoglykemie. Het is niet altijd duidelijk of er dan sprake is van hypoglykemie.

detox sapkuur banner

Wat veroorzaakt een hypoglykemie?

Bij gezonde personen blijft de bloedsuikerspiegel op een acceptabel niveau. De bloedglucosespiegel wordt door insuline, cortisol, glucagon en adrenaline op een goed gehalte gehouden.

Het lichaam bewaart een teveel aan suiker als reservevoorraad in spieren en de lever door de hormonen. Deze reservevoorraden worden aangesproken wanneer de bloedsuikerspiegel te laag wordt. Bij hypoglykemie ontwikkelen de lichamelijke problemen als de hormonen niet meer voldoende werken. Pas als de bloedsuikerspiegel weer op een goed niveau is zullen de lichamelijke problemen verdwijnen. De bloedsuikerspiegel wordt tijdens of na een hypo verhoogd door wat te eten of te drinken. Dit kan het beste gedaan worden met voedingsmiddelen die suiker bevatten.

detox kuur banner

Wie hebben er vaak last van een hypoglykemie?

Personen met suikerziekte hebben vaker last van hypoglykemie. Als de suikervoorraden uit het lichaam zijn verbruikt en niet meer bijgevuld worden kan een hypo ook optreden. Er kan bovendien ook sprake zijn van verstoringen door een leveraandoening. Heeft men regelmatig last van hypo’s, dan is het van belang duidelijkheid te krijgen over wat de aanleiding is om een hypo de volgende keer te verhinderen.

Wat is de behandeling hypoglykemie?

Tijdens een hypo kan men wat eten of drinken om de hypo te laten afzwakken. Het is slim om snel iets te eten of drinken met suiker zoals limonade. Als de volgende maaltijd op zijn vroegst over anderhalf uur is kun je complexe koolhydraten gebruiken. Om het verschijnsel zoveel mogelijk te verhinderen is het van belang om het eten aan te passen.

koopjesdrogisterij banner